Bluhari odkazujú politikom:"Vráte nám štát!"

11.03.2013 Celý región

Sofia (TASR) - Už štvrtú nedeľu po sebe dnes do ulíc bulharských miest vyšli tisíce ľudí, aby žiadali zastavenia plánovaného predaja divízie nákladnej dopravy štátnych železníc a audit privatizačných zmlúv.
Ako informuje agentúra Reuters, v porovnaní s uplynulými nedeľami sa na dnešnej demonštrácii v Sofii zúčastnilo menej ľudí. S bulharskými zástavami v rukách sa ich dnes asi 600 postavilo na koľajnice na hlavnej stanici v Sofii a vykrikovali: "Mafia" či "Vráťte nám náš štát!".
Podobný protest sa dnes za účasti asi tisíc demonštrantov konal aj v pobrežnom meste Varna. Na protest proti vysokým cenám za energie a proti monopolom dnes desiatky ľudí v meste Blagoevgrad prehradili cestu vedúcu d Grécka. Rovnaké akcie sa konali ešte najmenej v 15 mestách. Bulharský parlament minulú stredu v zrýchlenom konaní v reakcii na masové protesty schválil zákon, ktorý uľahčí zníženie cien elektriny s cieľom upokojiť rozhorčenú verejnosť. Od marca by tak mala klesnúť cena elektrickej energie o osem percent. 
Ako informovala agentúra Reuters, dnes v skorých ranných hodinách zomrel 53-ročný otec piatich detí, ktorý sa vo februári pokúsil o samovraždu upálením, pretože sa jeho rodina ocitla v zúfalej ekonomickej situácii. Muž pochádzajúci z mesta Radnevo je treťou obeťou samoupálenia od vypuknutia masových protestov v Bulharsku.
S priemernou mzdou 400 eur a polovičnou výškou dôchodku patrí Bulharsko ku krajinám s najnižšou životnou úrovňou v EÚ. Bulharskí občania už roky obviňujú svoje vlády, že robia veľmi málo pre zlepšenie kvality ich života, ako aj pre boj so zločinnosťou a korupciou. 
 

Vyberte región